תשעה טיפים שיעזרו לכם ולילדים שלכם לצלוח את תקופת הפרידה והגירושים:
כשאנחנו מתגרשים בכל מקום אנחנו שומעים רק מה לא לעשות: לא לכעוס, לא לריב, לא להיות עצובים (כי התחלנו דף חדש בחיים ויש הרבה דגים בים...), לא לשתף את הילדים....לא ולא ולא, אבל מה כן?
תקופת הפרידה והגירושים היא תקופה כואבת ומבלבלת, להורים ולילדים. התקופה הזו לרוב מאופיינת על ידי הצפות רגשיות חזקות ושינוי חד בסגנון החיים שהורגלנו אליו בחיי הנישואים. הילדים צריכים להתרגל לחיות בשני בתים והורים צריכים להתרגל לחיות חלק מהשבוע בבית ריק.
אז מה כן כדאי לעשות? ואיך לעשות את זה? הנה תשעה דברים פרקטיים שתוכלו ליישם ויעזרו לכם ולילדיכם לצלוח את תקופת הביניים הזו.
תעדו הכל
התקופה שסביב הפרידה היא בדרך כלל תקופה סוערת וטעונה. כשאנחנו במצב רגשי מעורער אנחנו לא מצליחים לתפקד באופן מיטבי מבחינה קוגניטיבית. המוח מאוד עסוק בעיקר בדאגות לגבי העתיד ועיבוד העבר. מאוד קשה לו להיות נוכח בהווה, בכל מה שקורה כאן ועכשיו. לכן, חשוב לתעד הכל: רגשות, אירועים, שיחות והסכמות. אפילו דברים שנראים באותו הרגע לא חשובים ולא משמעותיים, עלולים לקבל משמעות חדשה אם נחזור אליהם אחר כך ונקרא אותם. התיעוד עוזר לנו גם לאוורר, אבל גם לזכור דברים ולעלות על דפוסים. תדאגו שמחברת או קובץ התיעוד יאוחסנו במקום שלילדים אין גישה אליו, וכך תוכלו לשפוך את כל מה שעל ליבכם ללא היסוסים. הסכמות או שיחות טעונות עם הפרוד או הפרודה חשוב לתעד עם תאריך, שעה ואפילו צילום של ההודעה/המייל. כך תוכלו לשלוף את הדברים אם תצטרכו לטעון אותם מול בית המשפט או פקידת סעד לסדרי דין. זה גם יאפשר לכם לשלוח את החומר בצורה מסודרת לעורך הדין שלכם לטובת כתבי תביעה, הגנה או דיונים. אבל גם אירועים, רגשות וחלומות כדאי לתעד עם תאריך, בכדי לעלות על דפוסים או לקשר נכונה בין אירועים משמעותיים. כמו כן, התיעוד יעזור לכם במרחק הזמן להבין ולהוקיר איזו דרך משמעותית עשיתם.
הגדירו גבולות גזרה
תקופת הפרידה מטבעה היא תקופת ביניים. לא עוד מה שהיה, ועדין לא לגמרי מה שיהיה. לכן, כדאי להתחיל לגבש גבולות שיבהירו את נורמות ההתנהגות במצב החדש. גיבוש הגבולות הוא קודם כל פנימי, אך הוא משתקף גם החוצה – להורה השני ולילדים. אחד הגבולות הראשוניים לדוגמה הוא הפרדת המגורים. מזוג שחי יחד לזוג שחי בנפרד. מגבול זה נגזרים גבולות נוספים כמו: מהם זמני השהות ומהם הנורמות ההתנהגותיות בכל בית. אבל, בהמשך כדאי לגבש גבולות נוספים כמו האם אתם מסכימים שההורה השני יכנס אליכם הביתה, מתי ובאילו תנאים? מתי כדאי להכיר לילדים בן או בת זוג חדשים? ומהי מידת הגמישות בזמני השהות הנכונה לדעתכם. דעו שהגבולות יכולים גם להשתנות או להתגמש במשך הזמן, עם התייצבות המצב החדש וירידת המטען הרגשי, אך כדאי להתחיל עם גבולות נוקשים יחסית.
ספקו לילדיכם יציבות וודאות עד כמה שניתן
בעיקר סביב תקופת הפרידה ובעיקר אם מתנהל ברקע מאבק משפטי, צרו לילדים שלכם שגרה קבועה כמיטב יכולתכם. במקרים רבים שגרת חייהם משתנה במהלך התקופה יותר מפעם אחת, בעיקר אם קיים מאבק משפטי על זמני שהות לדוגמה. אבל בכל מה שיש לכם שליטה בו, תדאגו לשגרה וודאות. ציינו בפניהם בכל ערב מה יקרה מחר (ותעמדו בזה כמיטב יכולתכם, כמובן) ובכל בוקר מה יקרה היום. חשוב להזכיר לילדים, אפילו במילה, כי כל המצב הזה הוא חדש להם וקורה ללא שליטה שלהם. הדבר הזה תקף גם אם מדובר בילדים בוגרים יותר שאולי יתרעמו על ה"נודניקיות" שלכם.
השאירו את המאבקים בבית המשפט
אנשי מקצוע רבים בתחום יגידו שאל לכם להיאבק בכלל בתהליך הגירושים. אך אנשים רבים מוצאים עצמם במצב שבו הם חייבים להיאבק על זכויותיהם, על זכויות ילדיהם או על משאבים כלכליים. הדיסוננס הזה, בין מה שמומלץ לנו לבין מה שאנחנו יודעים שאנחנו חייבים לעשות, מעורר רגשות אשמה כבדים שרק מקשים עלינו בתקופה שהיא גם ככה קשה. לכן חשוב לי להזכיר, זו זכותו של כל אדם לשמור על זכויותיו ולהילחם על מה שמגיע לו. המדינה תומכת בזכות בסיסית זו, ולכן קיימת מערכת המשפט.
יחד עם זאת, חשוב להבין שמאבק משפטי גובה מחיר גבוה, הן בכסף והן באנרגיות. גם הסובבים אותנו עלולים לחוש זאת, ראשית כל הילדים שלנו. לכן, תעמדו על זכויותיכם ועל זכויות ילדיכם, אבל תשאירו את המאבקים בבית המשפט, אל תביאו אותם אתכם לכל מקום שאתם הולכים. זה בסדר ואף רצוי להניח את העול הזה לרגע בצד. הרחוב הוא לא מקום למאבק, הבית שלכם הוא לא מקום למאבק ומסיבת סוף השנה של הילד בגן או בבית הספר הוא לא מקום למאבק. במקומות אלו התנהגו אל ההורה השני כאילו לא מתרחשת לה דרמה משפטית ברקע. אני יודעת שהדבר הזה הוא קשה מאוד לעשות, אך הילדים שלכם צריכים להרגיש שאתם פנויים למה שחשוב להם ולא רק למה שחשוב לכם (גם אם זה בשבילם).
סגלו לכם גישה של בני מלוכה
אמנם בישראל זה פחות מקובל, אבל במקומות אחרים בעולם אנשים מתנהגים אחד לשני לרוב בטקט ובנימוס. כמובן שזה טבעי שסביב פרידה יהיו רגשות קשים רבים, אבל פרידה בין הורים משנה את המרקם המשפחתי, וכדאי שהשינוי יהיה ניכר גם בהתנהגות שלכם כלפי ההורה השני, בן הזוג לשעבר. ולמרות זאת, הורים גרושים רבים "סוחבים" התנהגויות מהנישואין שנגמרו אל תוך הקשר החדש של הגירושים. לכן, חשוב מאוד להבין, שהזוגיות, משהסתיימה, אינה יכולה יותר להכיל את כל הרגשות הקשים הללו. בן הזוג או בת הזוג לשעבר כבר אינם כתובת ראויה, ואין כל סיבה לשתף או לשפוך עליהם את התחושות הקשות שלנו לגביהם ולגבי הפרידה. מומלץ לאמץ גישה קורקטית כפי שאנחנו לרוב מתנהגים לאדם זר. להתנהג זה לזו בנימוס ולהמעיט בשיח רגשי. הגישה הזו מייצרת נפרדות בין בני הזוג לשעבר ומפחיתה קונפליקטים.
אנשים רבים שואפים מיד להגיע למערכת יחסים חברית עם בן או בת הזוג לשעבר, ואם יש רגשות קשים סביב הפרידה למי מהצדדים השאיפה הזו איננה מציאותית כל כך. לכן, תשאפו לפנות אל בן או בת הזוג לשעבר כמו לשותף עסקי, באופן ענייני, מכבד ונטול רגשות ושיתופים מיותרים. הסתפקו בהעברות מידע נדרשות ותיאומים בלבד. במשך הזמן יירגעו הרגשות ופצעי הפרידה יחלימו, ואז יתכן שתוכלו לנהל מערכת יחסים חברית עם בן או בת הזוג לשעבר באופן שלא ניתן כרגע.
תלמדו להרגיש ולבטא רגשות נכון
אנשים רבים נמנעים מלהוציא את הרגשות השליליים שלהם, או אפילו להודות בקיומם. תופעה זו נגרמת בעיקר משלוש סיבות:
הראשונה היא שרגשות קשים לא נעים לנו להרגיש, ולכן אנחנו נוטים להתכחש אליהם או לכנות אותם במילים כוללניות כמו: "עייפות", "תשישות" או "דיכאון". המילים הללו שחוקות בשפה שלנו ופעמים רבות לא מיטיבות לבטא באמת את מה שאנחנו מרגישים.
הסיבה השניה היא פחד. אנחנו נוטים לפחד להוציא את הרגשות הקשים שלנו כי אנחנו חושבים שאם ניתן להם מקום הם יגדלו ויגרמו להרס כלשהו. ההפך הוא הנכון. ברגע שאנחנו מדייקים במילים את הרגשות שלנו ומרשים לעצמנו להרגיש אותם ולהתנקות מהמטען האנרגטי שלהם, אנחנו מפנים מקום לדברים אחרים שיגדלו בתוכנו, כמו תחושת חיוניות, מסוגלות ואפילו שמחה. קחו בחשבון שהמטען הרגשי הזה יוצא בכל אופן, בצורה לא מבוקרת על האהובים שלנו (משפחה וילדים) או שלא נדע, במחלות והתמכרויות למיניהן. לכן כדאי להוציא ולתת ביוטי לרגשות קשים בצורה יזומה ומבוקרת, בזמן ובמקום שאנחנו מחליטים.
הסיבה השלישית היא הבושה. לא מקובל חברתית לכעוס, לפחד או לקנא. תמיד יגידו לכם "שחררו" ו"על מה יש לכעוס?", "יש הרבה דגים בים", ו"הפסד שלו/ה". המשפטים הללו מביישים ואינם נותנים לגיטימציה לכל מנעד הרגשות. אז אנחנו מחניקים את הרגשות בשביל לא לחוש גם את הבושה.
חשוב ללמוד להרגיש ולתת תוקף לרגשות שלנו. לכולנו יש מנעד רגשי והוא כולל גם רגשות נעימים פחות. זה בסדר. זה טבעי. הרגשות שלנו קיימים בכדי להעביר לנו מסר, לעזור לנו להתמודד עם הנסיבות החדשות והשינוי. כל הרגשות שלנו עובדים לטובתנו, וראוי שניתן להם מקום ולגיטימציה. יחד עם זאת, אין זה ראוי שהם יכתיבו את התנהגותנו.
הוציאו את הרגשות שלכם באופן מבוקר ויזום
תהליך הפרידה מעורר רגשות כמו כעס, קנאה, עצב ופחד בעוצמה ובתדירות גבוהה. הורים רבים מתקשים מאוד לתפקיד באופן מיטיב סביב הפרידה. תופעה זו כמובן מובנת וטבעית. אך חשוב להבין שרגשות קשים אלו טוענים את גופינו באנרגיה שחשוב מאוד להיפטר ממנה ולא לבלוע אותה או להדחיק אותה. שיחות עם איש מקצוע, משפחה או חברים יכולות לעזור, אך לעיתים לא מספיקות על מנת לפרוק את האנרגיות הללו. הורים רבים חושבים שזה מספיק ואז לא מבינים מדוע האווירה בבית עם הילדים סוערת אפילו לפני שניהלתם איתם שיחה והם אינם יודעים דבר על הפרידה. אך הם כמובן מרגישים אתכם, ורגשות זה דבר מדבק.
המטען הרגשי חייב לצאת גם דרך הגוף. לכן, פנו זמן לפעילות פיזית כלשהי. גם אם אתם לא בעניין של פעילות גופנית כמו הליכה או ריצה באופן קבוע, עכשיו זה זמן מצוין להתחיל. פעילויות מנקות במיוחד לדוגמה הן: אגרוף, ריצה, ספינינג, יוגה. במידה ואתם ממש סולדים מפעילות גופנית, היום קיימים חדרי זעם שבהם תוכלו להוציא את זעמכם על חפצים ישנים בפרטיות ובאופן שלא פוגע בסביבה.
גייסו מעגלי תמיכה
בשל העובדה שגירושים הם משבר לכל דבר, כדאי שיהיה לכם מעגל תמיכה סביבכם. מעגל של אנשים קרובים שאתם סומכים עליהם ואתם יודעים שהם מבקשי טובתכם. תפקידם של אותם אנשים הוא לעזור, לייעץ, לתמוך רגשית, לעודד ולשמח אתכם בתקופה קשה ומאתגרת זו. מעגל התמיכה הרבה פעמים מורכב ממשפחה וחברים, אך כדאי גם שיכיל אנשי מקצוע שיספקו תמיכה והכוונה מקצועית וחברויות חדשות עם אנשים בסטטוס שלכם שעברו ועוברים דברים דומים.
תרשו לעצמכם ולילדים שלכם לחייך
אז נכון שכל המשפחה עוברת תקופה קשה ומאתגרת. זה לא אומר שאסור לכם לחייך, לשמוח ולחוות חוויות חדשות. דווקא בזמן הזה, תדאגו לפנות יותר זמן לבילוי משותף עם הילדים. זמן הורה-ילד מעניק לילדים תחושת עוגן ויציבות כי יש מבוגר שנוכח באופן משמעותי בחייהם ופנוי מבחינה רגשית להכיל אותם. חשוב מאוד בתקופה מבלבלת זו להשאיר זמן לבילויים והנאה. הרי זה לא לנצח. התקופה הזו תעבור, והשאיפה היא שהדברים שיישארו ממנה יהיו זיכרונות (ולא כולם רעים) ושיעורים שינחו את ילדיכם בהתמודדות במצבים מאתגרים בחייהם בעתיד.

